Henrieta Peškovičová: – Nestaviam sa do pozície odborníka, nie som lekár, ani výživový poradca. Jediné, čo viem, je odovzdať svoje vlastné skúsenosti ako inšpiráciu aj pre váš zdravší životný štýl.
Rakovina zahŕňa približne 200 druhov zhubných nádorov, ktoré postihujú rôzne orgány a tkanivá nášho tela. Rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm, skrátene KRK) je jednou z najčastejších foriem zhubných nádorov. Vo väčšine vyspelých krajín je na treťom mieste spomedzi všetkých foriem rakoviny. V mnohých prípadoch sa však KRK dá predísť zdravou životosprávou alebo sa dá odhaliť vo veľmi včasných predrakovinových štádiách (polypy, prekancerózy, rané štádiá nádoru).
Tip pre tých, ktorí si po prvé, dali jedno z najčastejších novoročných predsavzatí, po druhé, absolvovali už všetky existujúce diéty, a po tretie, keďže klikli na tento titulok, zrejme nie sú spokojní s výsledkom. Nová diéta dostala názov 5 : 2, zapamätajte si ten pomer, dáva nádej, že tentokrát schudnete (schudneme?) bez nervozity a bez strýka jo-ja na záver. Spoluautormi sú lekár a novinárka, ktorí nový spôsob uvažovania o stravovaní podložili vedeckými výskumami a aby ho podporili definitívne, obaja touto metódou schudli.
Univerzálnosť zdravej výživy je fascinujúca. Pre istotu ešte raz zopakujem: zdravá výživa je onkopreventívna a tie isté výživové rady chránia aj pred srdcovými chorobami, obezitou a diabetom - Peter Minárik
Aj počas dovolenky diabetik dodržiava všetky zásady stravovania ako po iné dni pri rovnakej alebo podobnej fyzickej záťaži. Na dovolenku si dôkladne pripraví nevyhnutnú výbavu, ktorá zabezpečí jeho potreby a monitoring glykémie. Pripraví si všetky lieky, pomôcky na aplikáciu inzulínu, glukomer, zdravotný preukaz a informáciu s nápisom: Som diabetik.
Onkologické ochorenie je spojené s intenzívnym rastom a rýchlym množením nádorových buniek. V dôsledku toho sa zvyšujú nároky na prísun živín a energie.
Vplyv stravy na vznik a výskyt kolorektálneho karcinómu skúmajú odborníci už viac ako 30 rokov. Keďže strava sa do organizmu dostáva prostredníctvom tráviaceho systému, v ktorom sa spracováva, ovplyvňuje vznik nádorov zažívacieho traktu, najmä hrubého čreva.
Sledujem so zvýšeným záujmom problematiku prevencie rakoviny, predovšetkým vzťahu medzi obezitou, výživou a onkologickými chorobami. Aj tesne pred dopísaním tejto knihy som mal možnosť zúčastniť sa na medzinárodnej konferencii, ktorá...
Naša reštaurácia ctí prastaré umenie najesť sa s pôžitkom, vnímať jedlo ako sviatočný obrad v každom všednom dni, ako dar prameňa dobrej nálady, vyrovnanosti a životnej sily. (Peter Planieta, reštaurácia Good Five v Bratislave).
Väčšina z nás pozná slovo „antihistaminikum“, pretože je zložkou liekov, ktoré nám alergológ predpíše vtedy, keď nás bodol hmyz, alebo kýchame, alebo nás svrbí pokožka. Čo je však histamín? A kedy sa z neho stáva problém?