Peter Planieta pochádza z Tvrdošína, teraz aj s rodinou žije v Bratislave. Svoje hľadanie zdravého stravovacieho systému začal vtedy, keď robil bojové umenia. Od stravy kulturistov prešiel na delenú, potom vegetariánsku až vitariánsku, neskôr makrobiotickú stravu. To pravé pre seba objavil až pri štúdiu taoizmu a čínskeho systému piatich elementov. V tom čase už viedol spoločnosť Planeta Food, distribúciu zdravých potravín, ktorá má dnes tri predajne – v Bratislave, Nitre a Tvrdošíne, organizoval kurzy varenia a poradňu zdravého životného štýlu. K týmto aktivitám pred dvomi rokmi pribudla reštaurácia Good Five a postupne celý projekt Good Five Style, ktorý okrem poradenstva zahŕňa aj komplexnú diagnostiku organizmu biorezonančnou metódou.
Peter Planieta: „Zdraví môžeme byť vtedy, keď jeme to, čo naše telo potrebuje. Keď si však podrobnejšie preskúmame klasickú slovenskú kuchyňu, alebo recepty na špeciality z ktorejkoľvek televíznej relácie o varení, zistíme, že v jednom recepte človek dostane takú dávku tuku alebo cukru, ktorá by mu mala vystačiť na týždeň. V jedinom jedle! A ako na to zareaguje telo? Tiež jediným možným spôsobom: že si ukladá zásoby a narušuje metabolizmus. V našej reštaurácii varíme pre zdravých ľudí, ktorí si chcú zdravie uchovať, aj pre ľudí s potravinovými alergiami, s vysokým cholesterolom, s chorým žlčníkom, žalúdočnými vredmi, chorou pečeňou, oslabeným zrakom, citlivou kožou. Jedálny lístok sme zostavili tak, že jedlo je chutné a zároveň lieči. Spolu s nápojmi dodáva každému nervu, svalu i bunke chýbajúce stavebné látky a tým energiu a stratené zdravie.
Najvyššie poschodie potravinovej pyramídy tvoria v kuchyni Piatich elementov obilniny ako najcennejší zdroj energie. Nie je to však len pšenica či ryža, ale aj raž, jačmeň, ovos, špalda, proso, pohánka i jedlá z kukuričnej krupice, akým je napríklad polenta. Z toho, čo máte naložené na tanieri, by obilniny mali tvoriť 60 %, strukoviny ako jediný rastlinný zdroj bielkovín 10 – 15 % a zvyšných 20 – 25 % patrí zelenine, rôzne tepelne upravenej. Kým u nás tvorí obed alebo večeru väčšinou jedno-dve hlavné jedlá, čínska kuchyňa je pestrá a podáva päť až desať rôznych druhov jedál. Predkrmy obsahujú ingrediencie, ktoré zvyšujú vylučovanie žalúdočných štiav, čím podporia chuť do jedla a pripravia organizmus na dobré trávenie. V dezertoch po jedle sa rafinovaný cukor nahrádza prírodnými sladidlami z obilných sladov a sirupov a sušeným alebo čerstvým ovocím. Podľa filozofie piatich elementov je ovocie považované za zákusok a so zákuskami to netreba preháňať. Ovocie zvlhčuje a chladí, a preto nás môže osviežiť v lete, v zime by to mohlo byť skôr naopak. Ak jeme citrusy v zime, ako keby sme kúrili a pritom mali otvorené okná dokorán.
Filozofia varenia podľa piatich elementov v skratke:
Podľa taoistickej filozofie sa svet skladá z piatich elementov: dreva, ohňa, zeme, kovu a vody. Piatim elementom zastúpeným v piatich (párových) orgánoch zodpovedá päť chutí: kyslá súvisí s pečeňou a žlčníkom, horká so srdcom a tenkým črevom, sladká so žalúdkom a slezinou, štipľavá s pľúcami a hrubým črevom, slaná s obličkami a močovým mechúrom. Jednotlivé elementy (a im zodpovedajúce orgány) sa vzájomne podporujú, ale aj obmedzujú - iba tak môže medzi nimi vzniknúť zdravá rovnováha.
Drevo
Jedlá tejto skupiny sa pripravujú na pare. Naparenie dodáva jedlám ľahkosť a zachováva maximálny obsah vitamínov a minerálov v použitých surovinách. Pri tejto tepelnej úprave sa používa málo oleja, čo priaznivo pôsobí na pečeň, žlčník a tkanivá. Pre element drevo je charakteristická kyslastá a prirodzene fermentovaná chuť, ktorú v jedlách posilňuje sójové miso a kvalitne fermentovaná sójová omáčka. Energiou elementu drevo je rast a jeho ročným obdobím je jar.
Oheň
Jedlá tejto skupiny sa pripravujú s použitím suchého restovania. Pre element oheň je charakteristická jemne horká chuť, ktorú docielime aj suchým pražením. K jedlám, ktoré posilnia zdravie srdca, tenkého čreva a cievneho systému patrí morská riasa nori, sezamový olej a sezamové maslo tahini. Energiou elementu oheň je expanzia a jeho ročným obdobím je leto.
Zem
Energiu, ktorú sme v čase dozrievania dostali práve zo zeme, stabilizujeme v potravinách ich krátkym varením do desať minút. Element zem so svojou sladkou chuťou prináša pokoj a harmonizáciu. Z potravín sem patrí zelenina, ktorá má svoju koreňovú sústavu v zemi, no jej plody dozrievajú počas leta na slnku, ako tekvica, cuketa, karfiol. Kratšie varenie a zelenina so sladkou chuťou výrazne harmonizuje a posilňuje žalúdok, slinivku a slezinu. Energiou elementu zem je stabilita a jej ročným obdobím je neskoré leto.
Kov
Sem patrí najmä zelenina dozrievajúca na jeseň, tá, ktorej konzumnú časť tvoria zhrubnuté podzemné časti - korene, hľuzy a buľvy a ktorá si vyžaduje čas varenia minimálne dvadsať minút. Táto zelenina obsahuje menšie množstvo vody, preto sa dá dobre skladovať. Pre element kov je charakteristická pikantná chuť a potraviny, ktoré výrazne harmonizujú a posilňujú pľúca a hrubé črevo. Energiou elementu kov je kontrakcia a jeho ročným obdobím je jeseň.
Voda
Energia vody je energia maximálnej koncentrácie a upokojenia. To isté robí aj príroda. Po obdobiach zrodu, rastu, dozrievania a zberu sa koncentruje na obnovenie počiatku. Pre uchovanie života nám poskytla plody, ktoré počas varenia potrebujú prijať veľké množstvo vody. S ich zberom sme museli čakať až do takmer úplného vysušenia (fazuľa, pohánka), skladovať ich na dostatočne suchom mieste (zázvor a mrkva), alebo ich už počas skladovania obohatiť vodou a uchovať v nálevoch (fazuľové struky a umeboshi). Tepelná úprava pečenie a jemne slaná chuť výrazne harmonizujú a posilňujú obličky a močový mechúr. Energiou vody je koncentrácia a jej ročným obdobím je zima.
Knihy Petra Planietu objednávajte tu: