Bude si pravidelne kontrolovať glykémiu. Glykémiu do 14 mmol/l môže znížiť fyzickou aktivitou. Tento spôsob sa však pri vyššej glykémii už neodporúča. Glykémiu nad 14 mmol/l môže upraviť len liekmi alebo úpravou dávky inzulínu. Ak si pred hlavným jedlom nameria vyššiu glykémiu, môže si pomôcť aplikáciou bežnej dávky inzulínu a posunom konzumácie jedla o 20 – 30 minút. Zároveň zníži dávku jedla o 1 – 2 SJ.
Pri nižšej glykémii diabetik použije na preliečenie hypoglykémie rýchle sacharidové potraviny (džús sladený cukrom alebo kokakolu sladenú cukrom). Asi 100 ml sladkého nápoja mu glykémiu pomerne rýchlo zvýši o 2 mmol/l. Aby mu glykémia znovu rýchlo neklesla, zje aj 1 – 2 SJ z potravín s pomalším účinkom. V prípade, že si pred hlavným jedlom nameria nižšiu glykémiu, dávku inzulínu si aplikuje až po zjedení jedla. V hlavnom jedle skonzumuje o 1 – 2 SJ viac.
Počas dovolenky bude diabetik konzumovať jedlá a potraviny technologicky dôkladne upravené. Táto zásada ho uchráni pred hnačkovým ochorením alebo vracaním v dôsledku pokazeného žalúdka, čo sú stavy, ktoré môže sprevádzať dehydratácia.
Diabetik sa nesmie opaľovať na pravé poludnie.
Svoje stravovanie prispôsobí časovému pásmu, v ktorom sa nachádza, a podľa toho si aplikuje inzulín.
Pri športovaní si úmerne zníži dávku bazálneho inzulínu ráno a večer a zvýši príjem SJ podľa fyzickej záťaže.
Pred spaním by nemal mať glykémiu nižšiu ako 6,5 – 7 mmol/l, aby predišiel nočnej hypoglykémii.
Keď má glykémiu vyššiu ako 14 mmol/l a v jeho moči sa nachádza acetón, nešportuje!
Disciplinovane dodržiava stravovací režim.
Diabetik na diskotéke
Aj diabetik sa chce občas zabaviť, ísť si zatancovať. Samozrejme, že môže, ak nezabudne na niekoľko zásad.
Najdôležitejšou zásadou je prispôsobiť si množstvo jedla a dávku inzulínu svojmu temperamentu a plánovanej zábave.
Navečerať sa a odchádzať na diskotéku s uspokojivou glykémiou.
Zobrať si so sebou rezervu rýchlych sacharidových potravín (hroznový cukor v malom balení, sladký keks alebo oblátku, džús, kokakolu).
Na diskotéke nepiť alkohol, pretože mu môže spôsobiť ťažkú hypoglykémiu.
Výnimočne môže vypiť malé množstvo kvalitného suchého vína (nie viac ako 200 ml za večer).
Diabetik na výlete v prírode
Aj konzumácia jedál pripravených v prírodnom prostredí si vyžaduje dobrú orientáciu v SJ a kvalitný výber potravín. Diabetik počíta SJ v každej situácii. Robí to podvedome [I]–[/I] už to má naštudované a každé jedlo, ktoré bude jesť, vyhodnocuje podľa počtu SJ. Sacharidové jednotky teda počíta aj v pochúťkach pripravených nad pahrebou alebo v kotlíku nad ohňom.
Kotlíkový guláš s mäsom (podľa hustoty 2 – 2 ? SJ = 1 väčšia naberačka)
Kotlíkový guláš so zemiakmi a hubami (podľa hustoty 2 – 2 ? SJ = 1 väčšia naberačka)
Grilované kuracie krídelká (0 SJ)
Pečená ryba na grile (0 SJ)
Grilované mäso na ražni (0 SJ)
Opekané huby nad pahrebou (0 SJ)
Opečená klobása (0 SJ)
Nezabúda na pitný režim. Pije kvalitnú stolovú vodu s nízkym obsahom sodíka alebo pitnú vodu.
Nepije vodu z neznámych prameňov!
Nepije alkohol.
Dodržiava základné hygienické pravidlá pri príprave jedál aj pri jedle.
Knihu Márie Štefákovej: VARÍME DIABETIKOM si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 a na info @ klub50.sk. Stojí 10 eur plus poštovné 3 eurá.