Fantastická vôňa a chuť, bohatá plnka, krehké cesto a povrch ako prasklinky mramorového kameňa. To sú bratislavské rožky, slávny pečený koláč, ktorý môžeme pokojne nazývať aj „rodinným striebrom“. Že ide o naozaj tradičnú pochúťku, svedčí aj náhrobok na Evanjelickom cintoríne v Bratislave, na ktorom je okrem mena pekára Georga Laudu (1841 – 1921) uvedené aj jeho povolanie: Beigelbäcker, pekár bajglí. Bratislavské rožky mali svojich zákazníkov aj za hranicami mesta, dokonca i v cudzine, kam ich pekári a cukrári este v prvej polovici minulého storočia posielali poštou zabalené v úhľadných a široko-ďaleko rozvoniavajúcich balíčkoch.
Na cesto potrebujeme: 500 kg polohrubej múky, 30 g droždia, 150 g masla (v pôvodných receptoch sa uvádza bravčová masť), 3 lyžice kryštálového cukru, 1 Dl plnotučného mlieka, soľ, 2 žĺtky na potretie povrchu cesta
Na makovú plnku použijeme: 500 g mletého maku, 250 g práškového cukru, balíček vanilkového cukru, citrónovú kôru, vodu podľa potreby
Ak robíme bajgle s orechovou náplňou, potrebujeme na plnku tieto suroviny: 500 g mletých vlašských orechov, 300 ml mlieka, 40 g škrobovej múčky, 100 g cukru, rumovú príchuť, pre vôňu a chuť trochu mletej škorice, klinčekov, nového korenia a anízu
Postup: V dvoch lyžiciach vlažného mlieka rozmiešame cukor, droždie a soľ. Do misy preosejeme múku, uprostred urobíme jamku, do ktorej vlejeme rozpustené droždie, zasypeme ho múkou a necháme vykysnúť. Postupne pridávame zvyšok mlieka a maslo, dobre vymiesime a necháme kysnúť minimálne 20 minút, no ak máme čas, tak aj hodinu. Cesto vyvaľkáme, nakrájame najskôr na pásy a potom na trojuholníky s dĺžkou strany asi 12 centimetrov. Trojuholníky plníme makovou plnkou, zatočíme a potrieme žĺtkom. Na orechové bajgle robíme z cesta malé valčeky, do ktorých zavinieme plnku a vytvarujeme malé podkovičky. Na plech ich uložíme tak, aby bol spoj cesta dole. Keď sa robia súťaže o bratislavský rožok, musí každý kúsok cesta vážiť 25 g a presne toľko by mala vážiť aj plnka. Porota počas súťaží osobitne váži každý hodnotený rožok.
Náplne: Cukor rozpustíme v teplej vode, vsypeme mletý mak a miešame dovtedy, kým nevznikne hustá plnka. Zmes necháme vychladnúť a potom do nej vmiešame citrónovú kôru a vanilkový cukor. Ak je plnka riedka, zahustíme ju strúhankou alebo nastrúhaným perníkom. Necháme ju hodinu odpočívať. Orechovú náplň tiež krátko povaríme. Najskôr zmiešame 2 lyžice mlieka so škrobovou múčkou. Zvyšné mlieko necháme zovrieť, pridáme k nemu zriedenú škrobovú múčku, povaríme, za stáleho miešania vmiešame zvyšné prísady. Aj orechovú náplň necháme pred použitím aspoň hodinu odstáť.
Mramorovú mriežku robíme tak, že vaječné žĺtky rozmiešame s troškou studenej vody a potrieme povrch rožkov. Rožky uložíme do chladu, najlepšie do prievanu. Keď vaječná glazúra zaschne a už sa nelepí, dáme plech na polhodinu do tepla, kde glazúra popraská a získa mramorový vzhľad. Ak postup zopakujeme, bude mramorovanie krajšie. Pečieme asi 20 minút pri 200 °C.
Fotografie bratislavských rožkov sú urobené počas veľtrhu Gastro v Inchebe, kde sa každý rok koná súťaž o najlepší pekárenský výrobok.