Už podľa tohto citátu z knihy s provokujúcim názvom Tak čo mám jesť? je dostatočne jasné, prečo má Peter Fořt povesť kontroverzného autora. Jeho knižná novinka je mixom citátov z odborných prameňov a uznávaných i zaznávaných teórií o výžive. Sled provokujúcich poznámok pokračuje hneď v jej úvode: "Keď položíte odborníkom otázku, čo je to zdravá výživa, odpovedajú tak všeobecne, že sa zdá, že ani im to nie je jasné. Úradníci z ministerstva školstva sa zaoberajú problémom optimálnej výživy v školských jedálňach a výsledkom sú jedálničky takmer identické s tými spred päťdesiatich rokov. Mediálne známe osobnosti propagujú jedálny lístok, ktorý úplne odporuje tomu, čo v skutočnosti jedia." Peter Fořt netají, že chce prinútiť vedu a medicínu k zmene prístupu k výžive. Netvrdí, že našiel jednotný recept na zdravú výživu. Predstavuje svoj pohľad na výživu, ktorú nazýva reálnou. Kladie otázky, ktoré zaujímajú všetkých: Čo by mal človek jesť, aby sa v zdraví dožil vysokého veku? Jesť všetko, ale striedmo? Jesť tzv. stredomorskú stravu? Jesť podľa výživovej pyramídy starej niekoľko desaťročí? Obmedziť tuky a nahradiť ich margarínmi? Jesť veľa zeleniny a ovocia – pri dnešnej katastrofálnej kvalite ponuky hypermarketov?
Kto je vlastne Peter Fořt? Oponenti mu vyčítajú, že nie je lekár, “len” biochemik, a napriek tomu si “dovoľuje” už desaťročia publikovať svoje kritické názory na stav výživy i zdravia obyvateľov Českej republiky. RNDr. Peter Fořt, CSc. (1946) má za sebou prax v oblasti imunochémie na lekárskej fakulte a v poradenstve vrcholovým športovcom, prednáša a publikuje. V súkromnej ambulancii radí ľuďom, ako majú riešiť svoje zdravotné problémy podľa možností čo najprírodnejšou cestou. "Sklamaní však budú tí, ktorí očakávajú, že akýkoľvek zdravotný problém sa dá „ľahko a rýchlo“ vyriešiť tým, že zamenia jednu potravinu za druhú, alebo že budú popíjať čajíčky," konštatuje v knihe, ktorú považuje za súhrn svojho doterajšieho poznania o ľudskej výžive.
"Čím viac informácií máme, tým lepšie. Každý si vďaka nim môže urobiť vlastný názor. Lenže niekedy spôsobujú zmätok. Nakoniec človek niečomu uverí, pretože jesť musí. Nie je možné stále všetko preverovať." Peter Fořt podrobil kritickej analýze známe diétne režimy, roztriedil potraviny do kapitol "prospešné" a "sporné", zaoberá sa pitným režimom a úpravami vody, stravou v tehotenstve, výživou detí i starých ľudí. Samostatnú kapitolu venoval obezite a odporúčaniam, ako docieliť lepšiu skladbu stravy. Pripojil aj zoznam literatúry a internetových stránok, z ktorých čerpal, vrátane oficiálnych informačných zdrojov, ktoré sa nezhodujú s novými výživovými štýlomi. Kriticky rozobral aj ponuku predajní zdravej výživy. V závere konštatuje opäť pre neho typickým tónom: “Budem spokojný, ak sa mi podarilo označiť chaotické odporúčania a vysvetliť, aká je realita, uviesť veci na pravú mieru. Či to prinesie úžitok, nedokážem odhadnúť. Spolieham sa na to, že si túto knihu prečítajú hlavne ženy. Už menej som si istý tým, či informácie použijú k zlepšeniu vlastnej výživy.”
Zaujímavé myšlienky a citáty:
Ak sa o zdravú výživu usilujete bez toho, aby ste mali dostatočné vedomosti, efekt sa nedostaví, ba môže dôjsť k paradoxu, ktorým je zvýšené riziko zdravotných problémov.
Áno, v osvete by malo ísť o to, čo a ako jeme. Nanešťastie súčasná osveta používa ako hlavný nástroj rovnaké metódy ako medicína, totiž zastrašovanie a vyhrážanie vážnymi dôsledkami nevhodnej výživy. Nikdy však neurobila nič preto, aby zabránila klamlivým reklamám na tie najškodlivejšie pochutiny a potraviny. Neuveriteľné – veď aj na cigaretách je veľkými písmenami vytlačené varovanie pred smrťou, ale už nikoho nezaujíma, že to isté by malo byť napísané na lacných údeninách, baleniach s hranolkami, na limonádach s umelými sladidlami, na mohých cukrárenských výrobkoch.
Môžeme si za to sami. Možno je problém v tom, že väčšina ľudí sa nesnaží byť vo vzťahu k vlastnému zdraviu a výžive osobne zodpovedná, nieto ešte aktívna. Proste len prijíma informácie od toho, kto je ochotný a schopný jej implantovať informácie, pre neho výhodné. Napríklad komerčné redukčné diéty. Niekto hľadá spásu v alternatívnych výživových smeroch. Mohol by som vám veľa rozprávať o nekritickom výživovom sektárstve. Stúpenci každého výživového štýlu, vrátane tých najvedeckejších a najmodernejších, vám budú tvrdiť, že jedine ten ich štýl našiel optimálne riešenie, ktoré vám zaistí zdravie, či dokonca zachráni život.
Existujú vedci, ktorí pripomínajú, že k zdraviu vedie viacero ciest, teda rôzne výživové smery. A zdôrazňujú, že veľmi dôležitým faktorom je genetika. Rozhodujúcu úlohu hrajú vrodené dispozície.
Je naivné hľadať jednotný, univerzálne platný ideálny výživový smer. Existuje najmenej 40 rôznych tzv. mikroživín, teda určitých látok, ktoré sa nachádzajú v strave (aj keď v minimálnych množstvách, ale nevyhnutných), ktoré musia byť prítomné v strave, a teraz ide o to, že ich nutný príjem je mimoriadne výrazne individuálny! Akékoľvek normy sú nanič. Z toho plynie vysvetlenie, prečo na jedného človeka ich dodatkový prívod zaberie, na iného nie.
Z akýchsi pre mňa nepochopiteľných dôvodov sú neustále omieľané prekonané alebo kontroverzné tvrdenia, ako napríklad: mlieko a syry sú zdravé. Nasýtené (živočíšne) tuky (predovšetkým maslo a masť) sú nezdravé. Ryby sú zdravé. Zdravé sú celozrnné obilniny. Zdravé je konzumovať čo najviac obilnín.
Pre české (pozn. a teda aj slovenské) pomery vyhovuje skôr francúzska kuchyňa, ako grécka. Pestrá strava, to áno, rozhoduje však kvalita, nie kvantita. Sortiment potravín sa musí prispôsobiť genetickým dispozíciám jednotlivca - alebo presnejšie, každý jednotlivec musí skladbu svojej stravy prispôsobiť vlastnej individualite. Súvislosť medzi kvalitou výživy a kvalitou zdravia je presvedčivo dokázaná. Súčasné potraviny nemôžu zaistiť dostatočné množstvo ochranných látok. Zmena skladby stravy a zvýšenie jej kvality pomôže pri liečbe takmer všetkých ochorení. Zmena skladby stravy môže zabrániť vzniku niektorých civilizačných ochorení.
Knihu Tak co mám jíst objednávajte tu: