Jak šmakuje bigos?

Napísala 

Zbierať tradičné recepty kraja a dostať tradičné jedlá do ponuky reštaurácií. Taký bol pôvodný zámer akcie, ktorá dostala názov Jak šmakuje Moravskoslezsko a ktorej výsledkom je už tretia kuchárska kniha tohto kraja.

Recepty s nadšením zasielali ľudia, ktorí si pamätali, ako varievala ich babička. Najtypickejšie jedlá si teraz môžete dať vo väčšine reštaurácií Moravskosliezskeho kraja. Moravskosliezsky kraj sa prezentoval aj na tohtoročnom veľtrhu Slovakiatour/Gastro v Bratislave. Mali sme tu možnosť ochutnať čerstvo uvarený bigos zbojníka Ondráša, výdatnú polievku, ktorej recept zvíťazil už v prvom ročníku súťaže krajových špecialít. Ide o jedlo, ktoré patrí k najcennejším pokladom sliezskej kuchyne. Aj keď do Sliezska doputoval z Poľska, názov pochádza zo staronemeckého slova baigusa a znamená niečo poriadne popletené. Súdok s bigosom si vždy brávali furmani na dlhé cesty, zohrieval aj poľovníkov pri poľovačkách. Existuje viacero receptov na bigos, podľa regiónov sa mierne líšia. Základ však vždy tvoria dva druhy mäsa (pliecko a údený bok, varia sa oddelene) a dva druhy kapusty (kyslá aj čerstvá hlávková). Na základ z veľa, veľa cibule udusenej na poctivej domácej masti treba okrem mäsa a kapusty pridať podľa chuti klobásu, sušené slivky a biele víno, z korenia majoránku, sladkú papriku, bobkový list a soľ. Fajnšmekri bigos na záver dochutia aj malým množstvom medu.

Kvalita miestnej kuchyne je jednou z najdôležitejších spomienok na miesto, ktoré sme navštívili. No kraj na pomedzí Moravy a Sliezska má okrem gastronómie aj ďalšie lákadlá. V zime sú to jednoznačne Beskydy, zjazdové lyžovanie v ski areáloch Bílá a Kohútka. Bežkári sa môžu prebehnúť okolo sochy pohanského boha Radegasta až k legendárnej hore Radhošť. Vo Frenštáte pod Radhoštěm stojí areál skokanských mostíkov, ktorý nesie meno olympijského víťaza Jiřího Rašku. Neďaleko odtiaľ nájdete skanzen Valašské múzeum v prírode. Lanovkou z Trojanovíc sa dopravíte na Pustevny s originálnymi stavbami, ktorých autorom je známy slovenský architekt Dušan Jurkovič. Milovníci áut si radi zájdu do Technického múzea Tatra v Kopřivnici. Milovníci vláčikov navštívia Vagonárske múzeum v Studénce.

V Jeseníkoch čakajú stovky kilometrov značených trás na turistov, či už peších alebo cyklistov. Kraj deda Pradeda je krajom s dokázateľne načistejším vzduchom v strednej Európe, okrem toho má liečivé pramene, jaskyne, vodopády. Dokonca tu môžete pomerne úspešne ryžovať zlato. Miestne pivovary varia vlastné pivo, kúpele Karlova Studánka sú známe aj svojimi likérmi. Tu sa nakrúcala obľúbená komédia S tebou mě baví svět. V Novom Jičíne majú múzeum klobúkov, v Štramberku pivovar a perníkovú špecialitu „štramberské uši“. Vo Fulneku nájdete pamätník J. A. Komenského, v Hukvaldoch pamätník iného slávneho rodáka Leoša Janáčka. Aquapark vo Frídku-Místku ponúka adrenalínovú jazdu na divokej rieke. Bobovú dráhu a lanové centrum nájdete v Heiparku Tošovice.

No a môžete sa diviť, ale nezabudnuteľný zážitok pre svojich návštevníkov pripravila aj oceľová Ostrava. Chcela by vám predstaviť unikátny industriálny svet a zaujímavé technické pamiatky prepojené do projektu Techno trasa. Vítkovice patria do európskeho kultúrneho dedičstva ako miesto, ktoré prepája tradíciu výroby surového železa s ťažbou čierneho uhlia. Kde inde by ste sa mohli ohriať vo Vysokej peci? Národná kultúrna pamiatka Důl Michal má trasu, ktorou kedysi chodili baníci, kým sfárali do bane, a aj deti tu názorne pochopia, čo všetko bolo potrebné urobiť, aby sa doma rozsvietili žiarovky. Rodinný výlet do Ostravy môžete zakončiť návštevou druhej najväčšej ZOO v Českej republike. Domov si väčšina turistov odnáša ako suvenír malú sošku Landeckej venuše, ktorá ako jediná z pravekých sošiek žien nájdených v Európe zodpovedá dnešnému ideálu štíhlosti.

Viac informácií o turistickej ponuke, ubytovaní a stravovaní v Moravskosliezskom kraji na www.nevsedne-zazitky.cz
 

Viac zaujímavých faktov o českej (i slovenskej) kuchyni nájdete v knihe

Soňa HUDECOVÁ - PODHORNÁ

Kuriatko v kastrůlku

Česko-slovenský a slovensko-český (občas aj výkladový) slovník gastronómie

192 s., teraz akciová cena 7,00 € vrátane poštovného, tvrdá väzba

Gastronomický slovník si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pošleme vám ho poštou na dobierku. Stojí 7,00 eur, poštovné neplatíte.

Objednávky v Českej republike vybavuje www.pemic.cz.

Posledná úprava 09.07.2019

Nájdete nás na FB