Cícer je strukovina, ktorú ako bežný produkt poznala už antika. Je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny, polysacharidov, vitamínov a minerálnych látok a obsahuje málo sodíka a tukov, preto sa využíva ako súčasť mnohých druhov diét. Je obľúbený v kuchyni krajín okolo Stredozemného mora a v arabskom svete veria na jeho afrodiziakálne účinky.
Suroviny: sušený cícer, olej/maslo, 2-3 bobuľky čierneho korenia, 1 bobkový list, polovica cibule, 2-3 lyžice hladkej múky, koreňová zelenina, 2 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, soľ, voda
Postup: Cícer necháme cez noc namočený vo vode (cca 12 hodín). V tej istej vode, s pridaním dvoch-troch zrniečok čierneho korenia a bobkového listu, ho uvaríme domäkka. Medzitým na olivovom oleji alebo masle opražíme polovicu menšej, nadrobno nakrájanej cibule. Zaprášime ju hladkou múkou a za stáleho miešania ešte trochu povaríme, aby sa zmes pekne spojila. Potom ju zalejeme vývarom z cícera, premiešame, počkáme, kým polievka nezačne hustnúť. Vodu doplníme podľa potreby asi na 1,5 litra. Do polievky pretlačíme dva strúčiky cesnaku, pridáme soľ a tri polievkové lyžice strúhanej koreňovej zeleniny (mrkva a petržlen). Na záver pridáme uvarený cícer a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podľa potreby dochutíme korením, ale nepreháňajte to, cícer má veľmi jemnú, orieškovú chuť, ktorú stačí len pozdvihnúť soľou a prípadne bylinkami.