Sven-David Müller – Christiane Weissenberger
ZDRAVÁ A CHUTNÁ STRAVA PŘI ONEMOCNĚNÍ DNOU
6. vydanie v edícii Zdraví pro každého
CPress, 96 s.
Dna bola dlho považovaná za ochorenie bohatých ľudí. Počas vojnových rokov a hladomorov bývali záchvaty dny vzácne, keďže ich spúšťačom je vysoká spotreba mäsa, alkoholu, prejedanie a obezita. Dnes už vieme, že približne päť percent prípadov má genetický základ, ide o poruchu metabolizmu purínov, ktorý vedie k zvýšenému obsahu kyseliny močovej v krvi. Dna môže vzniknúť aj ako sekundárny efekt iných ochorení, najmä lymfómov, obličiek, pri zvýšenej hladine kyseliny mliečnej v krvi, pri niektorých typoch chemoterapie a pri vysokej spotrebe alkoholu.
Dna u mužov prepukne väčšinou medzi 45. a 60. rokom života, u žien, ktoré sú chránené estrogénmi, prepukne ochorenie o niečo neskôr, väčšinou vo veku 65 rokov a viac. Akútny záchvat dny najčastejšie postihuje kĺby palcov na nohách. Postihnutý kĺb napuchne a bolí, koža je lesklá a napnutá. Často sa pridá aj horúčka a bolesť hlavy. Akútny záchvat trvá väčšinou tri dni. Prvá pomoc pri záchvate: dbajte hlavne na pitný režim, pite denne aspoň 2,5 litra vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy, bylinkové a ovocné čaje. Dávajte prednosť zeleninovým vývarom, nesmú však obsahovať sóju ani kvasnice. Vynechajte mäsové vývary, obsahujú veľké množstvo purínov. Úspešná terapia závisí od užívania liekov a stravy, ktorá musí obsahovať čo najmenej purínov.
Ak máte nejaké tie kilogramy navyše, mali by ste schudnúť. Chudnutie však neriešte pôstom, lebo rýchlou redukciou hmotnosti dochádza k zvýšeniu hladiny kyseliny močovej v krvi. Ľudia s vyššou hladinou kyseliny močovej nesmú držať pôst, hladovku ani drastické diéty – to všetko vyvoláva akútny záchvat dny.
Všeobecné rady na úpravu stravy pri tejto diagnóze: Obmedzte potraviny bohaté na puríny (vnútornosti – pečeň a srdce, morské plody, šproty, sardinky v oleji, koža z rýb a hydiny alebo bravčová koža) * Nejedzte strukoviny, ani špenát * Vhodným zdrojom bielkovín sú vajíčka * Jedzte syry namiesto údenín * Strava by mala byť nízkotučná * Vo väčšom množstve jedzte cereálne výrobky, zeleninu a ovocie. Odporúčame vám zeleninové, tvarohové a syrové nátierky * Ak máte radi atmosféru grilovačiek, grilujte si zeleninu, nie mäso * Alkohol pite len výnimočne, napríklad také pivo má vysoký obsah purínov, a to aj nealkoholické * Káva, čaj a kakao síce obsahujú puríny, ale ten druh, ktorý sa v tele nemení na kyselinu močovú. Tri-štyri šálky kávy alebo čaju denne vám teda neuškodia.
Dobrá správa znie, že rozumným stravovaním dostanete dnu pod kontrolu. Knihu Zdravá a chutná strava pri onemocnění dnou napísal skúsený nemecký dietológ Sven-David Müller, autor 170 publikácií o zdravom stravovaní, pri príprave ktorých spolupracuje s dietetickou a diabetologickou asistentkou Christiane Weissenbergerovou.
V knihe nájdete praktické tabuľky, zoznam potravín, ktoré obsahujú priveľa purínov, dozviete sa, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré treba vynechať, nájdete tu vzorové jedálne lístky a samozrejme, recepty, napríklad jogurtové guličky z Kréty, mrkvovo-zemiakovú babu, paellu, lasagne, vajce v horčicovej omáčke, zeleninové špagety, niekoľko druhov polievok a veľa-veľa nátierok.