Z povrchu pliecka alebo stehna zrež slaninu, mäso natri dôkladne soľou a premaž popolom so spáleného dreva alebo dreveného uhlia. Ponechaj v chlade 2 – 3 dni, potom vlož pod lis, aby v ňom ostalo čo najmenej vody, a zlisované ho opäť nechaj odstáť 4 – 5 dní. Roztlč čierne korenie, cesnak, rozmarín a bobkový list, mäso nimi potri tak, aby sa korenie dostalo čo najhlbšie do mäsa, a zaves nad otvorené ohnisko tak, aby k nej mal okrem dymu dostatočný prístup aj vzduch. Mäso sa údi a suší zhruba päť mesiacov, potom ho zaves do pivnice alebo do dobre vetranej špajzy. Dobre urobený pršut má vo vnútri ružovú farbu a zostane mäkký. Odkroj z neho vždy tenučké plátky a podávaj s olivami, syrom, vajcom a domácimi údeninami.
Viac informácií o Chorvátsku, jeho zaujímavých miestach a recepty z chorvátskej kuchyne nájdete v knihe
Dobar tek! Dobrú chuť! Gastronomický sprievodca po Chorvátsku
Kniha je vypredaná, v prípade záujmu hľadajte v antikvariátoch.