Halina Pawlowská – Lubomír Teprt
CHUŤ DO ŽIVOTA
Motto, 258 s.
Podtitul tejto knihy (rady a recepty, aby ste nezabili sebe ani ostatní) výstižne popisuje, o čom táto kniha je: že vtipné postrehy zo života od Haliny opäť dopĺňa receptami Lubomír Teprt. Podobným spôsobom už obaja autori spolupracovali aj na predchádzajúcich tituloch Až se mě dcera zeptá a Zeptej se mámy aneb 100 receptů, jak se dožít 100 let. Halina Pawlowská napísala zatiaľ 23 kníh, dvadsať scenárov k filmov a televíznym komédiám, libreto k muzikálu Adam a Eva. Hrá v televíznom seriáli Doktoři z Počátků a je tvárou časopisu Glanc, pre ktorý píše poviedky a fejtóny. Lubomír Teprt sa predstavuje ako „redaktor a kuchár“. Vyštudoval žurnalistiku, kuchárom sa stal až po päťdesiatke, keď si k narodeninám venoval darček a vyučil sa za kuchára. Napísal Kuchařku z farmářských trhů a vymyslel televíznu kulinársku súťaž Prostři pro tři. S Halinou Pawlowskou vytvoril fungujúci tandem v časoch, keď bol výkonným šéfredaktorom „jej“ časopisov Story, Šťastný Jim a Glanc a keď pre ňu rešeršoval humorné historky do televízneho cyklu Banánové rybičky. Ich tretia a (zatiaľ) posledná kniha radí, ako prekonať čo najoptimistickejšie aj menej šťastné obdobia života. Halinin návod znie jasne: když máš depku, dej si něco k snědku!
Zdeňka Kolláriková – Ivan Mach
MOJE BIO POCHOUTKY
Grada, 108 s.
Pohánková polievka na kyslo, nátierka z červenej šošovice, zelerovo-jablkový šalát, špenátové placky, kuracie mäso v kokosovom mlieku, makovník so slivkami, proteinové cookies, konopný či mandľový nápoj. To sú len niektoré z 50 zdravých pochúťok, ktoré sa ocitli v tejto kuchárskej knihe spolu s nákupným zoznamom, do ktorého autori zaradili potraviny bohaté na živiny. Zdeňka Kolláriková je výživová poradkyňa, vlastní obchod so zdravou výživou, poriada workshopy a kurzy varenia a presviedča ľudí, že to, čo je zdravé, je aj chutné. Ivan Mach prednáša výživu na lekárskej fakulte v Brne, je prezidentom Aliancie výživových poradcov v Českej republike a autorom série fitness kuchárskych kníh. Obaja autori sa držia tohto „desatora“: premýšľajte nad tým, čo jete, vyberajte lokálne a sezónne potraviny, myslite na pôvod a prepravu potravín, jedzte pravidelne a striedmo, vnímajte jedlo všetkými zmyslami, jedlo a nápoje dajte do harmónie s vaším životným štýlom, dávajte prednosť biopotravinám, vyhľadávajte tradičné recepty, ale objavujte aj nové chute. Varte svojej rodine skutočné jedlo a žite zdravo.
Michala Hrnčiarová
BALKÓN AKO ZÁHRADKA
CPress 134 s.
Michala píše od septembra minulého roka blog www.foresterblog.sk, v ktorom sústreďuje informácie o mestskom farmárčení, recyklovaní a domácom kompostovaní, a prináša aj rady na založenie komunitných záhrad v mestách. Predovšetkým však píše „mesačník“ o experimentoch s pestovaním zeleniny a ovocia na vlastnom malom balkóne. Testuje tak možnosti, ako by sme mohli byť potravinovo sebestační aj vtedy, ak máme k dispozícii len stiesnený priestor balkóna či terasy pri mestskom byte. Svoje skúsenosti spísala do tejto knihy plnej rád pre začiatočníkov, ako sa krok za krokom stať mestským farmárom, a to bez väčších investícií a takmer bez vybavenia či špeciálnych zručností. „Jediné, čo potrebujete, je mať chuť,“ píše v úvode k zelenému manuálu. „Chuť vzdelávať sa, experimentovať a hľadať tie najlepšie miesta a najchutnejšie odrody vhodné pre mestskú záhradku.“ Jej kniha odpovedá na otázky, čo by ste mali zvážiť, keď chcete začať s pestovaním zeleniny alebo byliniek na balkóne, ako sa naučiť kompostovať či bojovať s voškami, prípadne že nemáte zabudnúť vysadiť rastlinky, ktoré majú radi včely. Michala propaguje upcykling, proces premeny predmetov, ktoré ste chceli vyhodiť, na originálne a prospešné nádoby, v ktorých sa urodia jahody, bylinky či šalát.
Tomáš Hasík
SVĚT PIVA & PIVA SVĚTA
Grada, 124 s.
Žijeme v čase renesancie piva, konštatuje v úvode k tejto publikácii jej autor, ktorý pri písaní čerpal zo skúseností viacerých pivovarníkov, sládkov a znalcov piva. Kníh o pive vychádza každý rok mnoho. V čom by táto mala byť iná a užitočná? „Pokúsil som sa podať základné informácie zo sveta pív. Spoločne poodkryjeme tajomstvá chutí a vôní, ktoré sa v pive skrývajú,“ sľubuje Tomáš Hasík. Nevenuje sa produktom veľkých pivovarov, ale malým a nezávislým pivovarníkom, ktorí obnovujú tradičnú výrobu i zabudnuté druhy piva. Popisuje svetové pivovary (ako holandský Jopen, ktorý varí pivo v zrekonštruovanom kostele a o ktorom sa hovorí, že „dokázal priviesť ľudí späť do kostola“). Začína stručnou histórou výroby tohto starobylého a ušľachtilého nápoja, ktorý má minimálne osemtisíc rokov. Dozviete sa, že Sumeri pili pivo cez slamku; že kedysi varili pivo viac ženy, dnes muži; že do piva sa odpradávna pridávali aromatické rastliny; že v priebehu vekov jedny receptúry zanikali a objavovali sa iné. Zoznámite sa so surovinami, z ktorých sa pivo varí, s jeho vlastnosťami a druhmi, vrátane pív pre športovcov a šoférov. Dozviete sa, ako si uvariť pivo doma a ako a kedy pivo používať v kuchyni.
Kolektív Anglictina.com
ANGLIČTINA PRE SENIOROV
Jazykový kurz pre tretí vek
Edika Brno, 114 s.
Tento projekt angličtiny pre tretí vek vznikol v tíme internetovej jazykovej školy anglictina.com, ktorý vedú Peter Špirka a Karl James Prater. Tím má za sebou desaťročné skúsenosti s výučbou angličtiny a s vydávaním multimediálnych učebníc. V čom sa líši učebnica pre seniorov od bežnej učebnice angličtiny? Je prehľadná, jednoduchá, má kratšie kapitoly a je písaná väčším typom písma a zábavným štýlom. Obsahuje desiatky tajničiek, hier a kvízov, vrátane úloh, pri ktorých treba riešiť záhady. Autori vychádzajú z poznatku, že ak sa človek baví, učivo mu ľahšie vchádza do hlavy. Banka základných slovíčok naučí seniorov potrebnú slovnú zásobu, výslovnosť si natrénujú na priloženom cédečku, na ktorom nájdu aj interaktívne cvičenia, vďaka ktorým sa budú cítiť pri anglickej konverzácii istejšie.
Scott Kelby
JEŠTĚ LEPŠÍ FOTOGRAFICKÉ POSTUPY
Computer Press, DVD + manuál 80 s.
Dnes, keď takmer každý fotografuje a veľa ľudí zapĺňa vlastnými fotografiami svoje webové stránky či blogy, prídu vhod rady skutočného profesionála, ako fotiť lepšie. Scott Kelby je uznávaný a navyše aj vtipný fotografický lektor, takže jeho videokurz prináša nové informácie a zároveň aj zábavu. Tento fotograf a grafik napísal viac než 50 kníh, je vydavateľom magazínu Photoshop User a časopisu Light, moderuje aj online talk show pre fotografov Grid. Jeho kniha The Digital Photography Book je najpredávanejšou knihou o digitálnej fotografii na celom svete. Vo videokurze Ješte lepší fotografické postupy si osvojíte techniky, vďaka ktorým dosiahnete skvelé výsledky aj s minimom prostriedkov. V trinástich témach odhalí Scott Kelby záujemcom o samoštúdium svoje triky: ako lepšie fotiť v prirodzenom svetle, ako urobiť vydarený lifestylový portrét i dramatický módny portrét, ako svietiť jedným svetlom i bleskom mimo fotoaparátu, ako fotiť cez okno a s odrazom, ako používať beauty dish a trvalé svetlá Spiderlites, čo s tvrdým svetlom, ako vytvoriť vlastný tieň, ako fotiť na priamom slnku, a ako zvládnuť akčný záber.